skip to Main Content

SEGLA SJÄLVA ELLER MED SKEPPARE

BOHUSLÄN HAR VERKLIGEN NÅGOT FÖR ALLA och den unika naturen upplevs bäst från sjön. Bohuslän på västkusten bjuder på vacker natur med mjuka, kala klippor, solvarma klippor och sandstränder och pittoresk bebyggelse. Det finns mängder med intressanta och trevliga platser att besöka längs hela kusten, alltifrån fantastiska restauranger till enastående naturhamnar och klippöar. Genom att hyra en segelbåt blir hela Västkusten tillgänglig för dig och den övriga besättningen.

EN VECKAS BÅTRESA I BOHUSLÄN är en lisa för själen med  måltids- och resekoncept som skapat nya turistsäsonger för Göteborg och Västsverige. Du hittar många härliga natur-, historiska- och matupplevelser med salta delikatesser och möten i samhällen och hamnar som; Marstrand, Åstol, Käringön, Gullholmen, Fiskebäckskil, Vasholmarna, Lysekil, Kornöarna, Malmön, Kungshamn, Hållö, Smögen, Hunnebostrand, Bovallstrand, Hamburgsund, Gluppö, Fjällbacka, Väderöarna, Grebbestad, Resö, Havstensund, Kosteröarna, Strömstad och alla smultronställen bland vikar och öar.

DEN BÄSTA TIDEN är juni – slutet av augusti då solen går upp tidigt och dagarna är långa och man kan segla från tidig morgon till sena kvällen. Det sjuder hav och hamnar och orter av semesterfirare. En favorit är ändå för och eftersäsong då man har havet nästan för sig själv, vaknar i egen vik och tar ett morgondopp medan solens strålar torkar din hud. Nu när det är lite lugnare kommer du också nära inpå livet.

VÄDER OCH VIND

Vinden är oftast syd väst till västlig. Medelvinden är mellan 4-6 m/s och med en bris upp till 8-10 m/s som kan bli mera enstaka dagar. Sommartid är temperatur med solen och ljumma vindar värmande och det förekommer något regn däremellan.

Från
Till
Destination
Personer
Längd


BohusCharter erbjuder båtar att hyra och du kan välja destination Sverige på Västkusten eller i Stockholm, Kroatien, Grekland eller NordNorge.

Sök din båt på Västkusten nedan och boka online eller kontakta vår bokning.

BÅTAR I OMRÅDET

Hamnar, öar och platser att besöka i Bohuslän

Marstrand

Marstrand är något av GKSS högsäte och en historisk kunglig glans med seglingssport till grund. Det som fortfarande lockar oss alla att sommartid invadera Marstrand är i stort sett samma lockelser som drog kung Oscar I, Carl XVI Gustav och prins Gustav hit. De gillade att segla och bada och festa natten lång. Festerna tog riktigt fart i och med att kung Oscar II från år 1887 och 20 år framåt tillbringade en sommarmånad på Marstrand. De stora sillperioderna är över på västkusten och sillen har också mist sin roll som vardagsmat, men älskas och är en självklar del av våra svenska högtider.

Smögen

Smögen är en väl skyddad hamn, som idag är en av nordens mest besökta gästhamnar, ligger strategiskt som en yttersta utpost mot västerhavet. Hamnen användes av fiskarna redan under mitten av 1500-talet och dess betydelse växte för varje sillperiod. I början av förra seklet hade hamnen utvecklats till en mycket viktig exporthamn med omfattande handel med Europa. Är känd för sin långa träbrygga, Smögenbryggan Ett av Sveriges mest besökta turistmål. Vid Smögens hamn sträcker sig bryggan från Fiskauktionen och ca 1 km inåt. Här blandas krogar och caféer med butiker och gallerier. Under sommarveckorna är bryggan mycket välbesökt. Man kan ta sig direkt till Smögenbryggan från Kunghamn med båtarna som trafikerar Smögen-Kungshamn

Grebbestad

Grebbestad är en av pärlorna i den bohuslänska skärgården och här kretsar fortfarande livet kring havet. Det är i Grebbestad som större delen av de svenska ostronen landas 80-90%. Förutom ostron och musslor står Grebbestadf ör en stor del av hummerfångsten, cirka hälften. I Grebbestad hittar du Grebbestad Bryggeri, som tappardrygt 600.000 liter öl per år. Här finns alltså ursprunget till den ansjovis vi känner under namnet Grebbestads Hummeransjovis.

Grebbestad har ett förflutet som badort och var även ett kort tag köping. Grebbestad hade länge både kall och varmbadhus. Från denna tid härstammar Grebbestads årliga carneval. Idag tillhör den en av Sveriges äldsta som startades redan 1922. Redan på 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad en del i den nationella ”kallbadsrörelsen”, som bl a bestod i lerinpackningar, tångbad och stärkande kallbad i havet. Idag är Grebbestad ett av de mest populära besöksmålen i Bohuslän.

Sotenkanalen

Sotenkanalen eller som det blir när en äkta bohusläning säger det: Sode kanal.
Alla båtfarare passerar väl någon gång soten under sommaren, men visste du att väster om kanalens södra mynning på toppen av Tryggö, ligger ett röse från bronsåldern, cirka 1000 år f.Kr.
(Ur Snorre Sturlassons Nordiska kungasagor)
…Kung Gudröd seglade segelleden österut till Viken och sedan sände han bud till kung Tryggve att denne skulle komma honom till mötes och att de båda skulle fara i österled och härja under sommaren. Kung Tryggve for honom till mötes med en skuta. De möttes väster om Sotenäs vid Vägga. Men när de gick till rådsmötet sprang Gudröds män fram och dödade kung Tryggve och tolv män med honom. Han ligger där som nu heter Tryggö söder om Sotekanalen.

Käringön

Käringön av ordet ”Käring”(sjömärke). 60 % av husen är idag fritidsfastigheter. På Käringön finns inga gatunamn. Varje hus har istället fått ett nummer och numret fungerar som adress. Ett valben, som forslades till ön av en sommargäst, står på bryggan. Redan på 1500-talet kom de första fiskarna till ön. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen fiskade de dessutom torsk och långa. All fisk saltades och torkades av fiskarna på ön. Livet som fiskare var mycket hårt och männen var ofta borta flera veckor i sträck. När sillen avtog på 1800-talet lämnade många familjer ön, men ur de kvarvarande växte dagens fiskarbefolkning fram. I samband med att badgästerna började komma ut till Käringön, öppnades på 1800-talet ett pensionat och ett gästgiveri.

Gullholmen

Gullholmen är en unik ö som bevarat mycket av sin gamla karaktär. Med anor från 1200-talet är det ett av Västkustens äldre fiskelägen. Förutom att upptäcka Gullholmens många små mysiga gränder, gamla fiskarstugor, sjöbodar, bryggor, fantastiska promenader och härliga badklippor finns här också en rad sevärdheter för den kulturintresserade, som till exempel Skepparmuseet och Fågelmuseet.

Mollösund

är ett gammalt genuint fiskesamhälle beläget på sydvästspetsen av Orust.
Verkligen värt ett besök, även om det bara är att köpa färsk fisk eller ännu bättre, smaka det i en av de står och restauranger runt hamnbassängen.

Fiskebäckskil

ligger på ön Skaftö, på södra sidan av Gullmarsfjordens mynning. Nere vid kustkanten hittar du små sjöbodar vars öppningar vetter mot vattnet och längre upp på berget tornar ståtliga hus med glasverandor och balkonger som visar på sann snickarglädje. Bland kaptensvillor och fiskarstugor slingrar sig många mysiga promenadstråk. Högt uppe på berget kan du också skåda ortens mest berömda profil, den framlidne konstnären Carl Wilhelmsons sommarvilla och ateljé. Under 1500-talets rika sillperiod grundades fiskeläget, som så småningom utvecklades till att bli ett av Sveriges förnämsta skepparsamhällen. Då fraktfarten på segelfartyg mattades av i slutet av 1800-talet blev Fiskebäckskil en populär badort med sprudlande societetsliv. Idag är samhället främst känt som ett pittoreskt sommarparadis med en avkopplande skärgårdsatmosfär.

Bassholmen

norr om Flatön och Malö ligger Bassholmen längs med Nordströmmarna. Detta är den enda plats i Sverige där man kan råka ut för tidvattenströmmar av betydelse.  På Bassholmens Dag, andra lördagen i juli varje sommar, åker allt segelbart genom Bassholmens norra ränna. Under sillperioden på 1700-talet fanns här sillsalteri och trankokeri. Flatö och Malö är mest kända från Evert Taubes Huldas Karin. Sången handlar om Huldas Karin som håller på att städa i mormors kök. Huldas Karin var Karin Jarnedal (1926-2001) från Ängön i Morlanda socken på Orust, där Evert Taube bodde hos familjen på sommaren 1943.

Lysekil

har varit en välbesökt bad- och kurort började redan år 1846, då konsul Mollén anlade Lysekils första badinrättning. Turismen är därför en central del av kommunens näringsliv och varje sommar besöker tusentals människor staden. I Lysekils äldsta del, kallad Gamlestan, ligger trähusen tätt och bebyggelsen kan spåras tillbaka till 1500-talet. I Lysekil finns också gott om restauranger för den som vill njuta av havets läckerheter.  Här bjuds rika möjligheter både vad gäller lite shopping, restaurangbesök, nattliv och kultur, samtidigt som Lysekil lyckats undvika att reduceras till en turistfälla. Kul seglingstävling arrangeras under Lysekil Women Matchrace. Klart värt att se och besöka.

Hållö

Ön och naturreservatet 10 minuter från Smögen. Här står fyren stolt på de vackert slipade granithällarna. Fyren är under sommaren öppen för visning, och en guid finns på plats och berättar om fyren. På ön kan du njuta av naturen, de fina baden och det finns även ett ornitologhus, kapell, naturrum och vandrarhem med café på ön. Båtar går på turlista under sommaren från Smögen och Kungshamn. www.hallosmogen.se

Strömstad

med Kosteröarna – brukar kallas Sveriges västligaste utpost.
Här hittar du det saltaste vattnet i västerhavet med de inbjudande bohusklipporna i grå granit. Här hittar du, förutom en fantastisk skärgård, ett rikt restaurangliv, ett shoppingens Mecka, 40-talet spännande paket/aktiviteter och Sveriges första marina Nationalpark, Kosterhavets Nationalpark, invigdes 2009. Strömstad grundades på 1500-talet vid mynningen av Strömsån – under namnet ”Strömmen. Sedan Bohuslän blivit svenskt, genom freden i Roskilde 1658, fick regeringen i Stockholm intresse för att anlägga en handelsplats i norra Bohuslän. Man ville också försvenska den nya provinsen. Strömmen fick köpingsrättigheter 1667 och stadsprivilegier strax därefter.

Strömstad profilerade sig snart som en viktig sjöfartsstad och under den stora sillfiskeperioden under 1700-talets andra hälft blomstrade handeln. Salt sill, torrfisk och trävaror var stora handelsvaror och flera större
handelsfartyg hade hemmahamn i Strömstad. Samtidigt som det fiskades sill som aldrig förr lades fundamenten till det som senare skulle bli Strömstads signum; badorten Strömstad och det dracks brunn vid Lejonkällan 1782. Brunnens mineralhaltiga vatten ansågs bota sjukdomar som epilepsi, paralysi, reumatism mm.
Ett antal kallbadhus och varmbadhus byggdes i Strömstad det närmsta seklet. I de gamla badhusen fanns duschbad, gyttjebad, karbad och tångbad. Behandlingar som är högaktuella även idag och som också erbjuds i nuvarande varmbadhus, uppfört 1909.

Till badortslivet hörde sommarrestauranger samt platser för kulturella nöjen och sällskaplig samvaro. Societetshuset Skagerack byggdes på rekordtid 1877, då Strömstad stod utan sällskapssalong till följd av den stora branden som drabbade centrala stan året innan. Ett stenkast från Skagerack drivs sedan mitten av 1800-talet restaurang på Laholmsudden.

Koster

är Sveriges västligaste öar med fast befolkning. Som att komma till saltkråkan, med cykeläventyr, salta bad och svorskspråket. Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark. Under ytan möter du skogar av tång och ängar med vajande ålgräs. Här finns Västkustens vanliga arter, dessutom ett stort antal som har sin största eller enda kända förekomst här. Totalt finns över 6000 arter. Många är knutna till Kosterfjordens djupränna, som löper genom hela nationalparken med ett djup på ner till 247 meter.
Kosters hembygdsmuseum vid Långegärde är en omtyckt sevärdhet.  Det användes under slutet av 1800-talet som sillsalteri. Redan vid denna tid uppstod i folkmun namnet ”Sibirien”, inte bara för att läget var Kosters östligaste, utan föra att huset var kallt och dragit. 1897 upphörde saltningen, när sillen tog slut. På Koster idag finns nästan allt en semesterfirare behöver i form av lugn och ro, havets läckerheter och mysiga utflykter. Öarna är så gott som bilfria och det är istället cykel och flakmoped som gäller. Här är det trevliga utflykter som gäller för hela familjen.

Back To Top